Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

And Justice For (M)all - part 1

Εάν για τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τη συναλλαγή και το ρουσφέτι σε αυτή τη χώρα το "ψάρι βρωμάει από το κεφάλι", δηλαδή από τους πολιτικούς που νομοθετούν κατά το δοκούν για να "εξυπηρετήσουν" μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τότε παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία για τον τόπο είτε να... κοπεί το "κεφάλι", είτε να "ξεμυρίσει" μία και καλή.

Το απίθανο, όμως, είναι ότι η ευκαιρία δίνεται από ένα γνωστό και τεράστιο σκάνδαλο: Την κατασκευή του εμπορικού κέντρου "The Mall Athens". Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία μπορούν να τη διαβάσουν εδώ και εδώ.

Τί έχει συμβεί: Με αφορμή μία "επαναστατική" απόφαση-εισήγηση (391/2008) του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας , η Ολομέλεια του ΣτΕ θα κληθεί να αποφασίσει για το κατά πόσο η Βουλή μπορεί να υπερψηφίζει αντισυνταγματικούς νόμους που κρύβουν διοικητικές πράξεις, με συνέπεια οι πολίτες να μην μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

Εάν το ΣτΕ κάνει δεκτή την εισήγηση, τότε η σχέση βουλευτών-μεγαλοεπιχειρηματιών θα κλονιστεί, καθώς οι πρώτοι θα απωλέσουν τη δυνατότητα να περνούν με νόμους τα "θέλω" των δεύτερων. Έτσι, θα χαθεί ένας -ο βασικότερος ίσως- λόγος "συναλλαγής" μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: